четвъртък, 6 януари 2022 г.

Отзиви за новата книга "Ангелски сняг"





 


За новата книга, която предстои да влезе в печатница скоро, споделих преди няколко дни тук:

kristinamiteva-writer.blogspot.com/2021/12/blog-post_29.html

На днешния светъл празник споделям с вас, скъпите читатели, отзиви за книгата, написани от други поети - автори на прекрасни творби! :


Тези стихове се движат по ръба на бръснача между съкровеното и сантименталното. И от теб, читателю, зависи, дали ще паднат или полетят. Приюти ги или им дай крила. За целта трябва просто да се поставиш на тяхно място.

 

                              Петър Чухов

 

Тази малка книга въздейства като напоителен канал върху пустиня: влива се, овлажнява и най-сухото сърце, там където е нямало помен от влага – цъфтят цветя и даже в храстите започват да пеят птички! Най-сухият и тъжен скептик започва да въздиша – ще му се да се върне в родината – а родината на всеки човек е само една – Любовта! Няма друго място на света, в което Човекът да иска да живее, в което да живее истински – само в територията на континента Любов. Само влюбените живеят, останалите просто съществуват – е казал старият Бил Шекспир. И аз казвам: Прав си, Бил.

Тази малка книга ни напомня именно тези думи, именно тези истини. И затова е една прекрасна книга!

 

Калин Терзийски

 

Думи, които топлят и лекуват сърцето. Благословен да е пътят на стихосбирката!

 

Петя Цонева

 

 

Ако кажа: това са стихове за любов, изглежда няма да съм казал нищо. Нали? Звучи абсурдно да се говори за нещо толкова очевидно и толкова естествено като стиховете за любовта. Все едно да кажеш: този юли е топъл.

Но ако не кажа: това са стихове за любов, няма да съм казал нищо. Но това са едни различни стихове за любов. Непосредствени, като продумани от небесни създания.

Всяко изречение се вижда. Там си, някъде в шикозен морски курорт, по-скоро в картина на такъв, всичко е свежо, но има тревога, някаква тежест. Главният герой е менюто, по-точно: главните герои са менюто в скъпият ресторант, той е толкова празен. Те са самотни. И толкова много написах, а аз не написах почти нищо от това, което видях, само за да опиша едно сравнение. Сравнение в едно изречение: „самотни сме като меню от скъп ресторант“. И всички сравнения са толкова силни, ясни, те не са самоцелни, те са понесени. Защото авторите описват небесна, много небесна, но и твърде човешка обич.

Това, което са си позволили да изпитат, това на което са разрешили да им диктува думите. Книгата е един поетичен диалог, а диалогът е едно преливане.

Две души приличащи на вълни, ефирни вълни, цветни воали; вият се една в друга, преливат се, губят се и изричат.

Обикновено размишляващите стихове са тежки; има философска поезия за любовта и любовни стихове с много философия, но в първият случай намираш сила, не онова характерно усещане за слабост, каквото са чувствата. Във вторият случай, философията трудно излиза извън границите на хедонистичното.

Не, че няма изключения, но те са рядкост. Каквато е и тази малка книга: поема на едно безкрайно отдаване с размишленията и с чувствата, които нямат конфликт; конфликтът също вече е част от безкрайната прегръдка.

Естествена и чиста, книга от душа; ще затрогне всеки, който не е изгубил своята.

Това е книгата на Николай Владимиров и Кристина Митева "Ангелски сняг".

 

Стефан Кръстев

 





Няма коментари:

Публикуване на коментар