сряда, 16 ноември 2016 г.

За новата книга "Отхвърлени" на Стелла








„Отхвърлени” се нарича най-новата книга  на Стела Илиева – Стелла, която е трета поред в творческата й биография, след "В очакване на утре", 2012, и "42 дни живот", 2014.

Нека ви разкажа накратко какво можете да очаквате от тази повест (или кратък роман). Авторката разказва наистина много сладкодумно за отминали времена, за Истанбул и едно малко българско село, което не назовава... Историите се преплитат, преливат се едни в други и звучат много зряло и достоверно, макар да не претендират да са по действителни събития, а образите са пълнокръвни и наситени с красноречиви детайли, до такава степен, че сякаш оживяват пред погледа на читателя... Ничия съдба не е изтъкната пред другите, всички имат своето място в повестта и образуват едно монолитно цяло, което приканва да бъде прочетено наведнъж. Авторовият глас само разказва сякаш безпристрастно, липсват дълги философски размисли и изводи, и все пак – чувства се вплетената фино и ненатрапчиво съпричастност, на места - състрадание и дори обич към героите, което безмерно обогатява разказа... Изказът е впечатляващо точен и оригинален, и историята като цяло ухае на подправки и билки – не само овкусяващи гозбите в българския дом в миналото и днес, но и лечебни... 

И аз почувствах същото, което описва в предговора Юлий Йорданов – литературен критик: „Ей така се озовах лице в  лице с основния персонаж на повестта – Майка Аида. Фактически тя ме сграбчи със съсухрената си ръка и ме отведе век и половина назад във времето...”
Ако искате да прекарате няколко часа, с наистина увлекателно четиво, откъсващо ви от действителността наоколо  – вземете си тази книга. Стелла е като една съвременна Шехерезада и неусетно ще ви увлече в драмите на герои, живеещи на село, но приличащи на всички останали хора – със своята (споделена или несподелена) любов, мъка, доброта, молитви, ревност, раждане, живот и смърт... В повестта ще намерите всички (или поне повечето) универсални човешки преживявания. 

Отхвърлените сред героите в тази книга са всъщност онези, които са дълбоко нещастни, но имат претенции към другите и не дават обич, а само очакват такава... Ето с какви мъдри и добри думи утешава Майка Аида една нещастна и несмирена жена: 
"- Винаги помни дете, че лошото се случва, когато имаш лоши мисли. Свикни да мислиш за хубавото, да го намираш в нежните ухания, в летните капки дъжд по прозореца, в извивките на цветята. Така полека-лека ще се научиш да си мислиш за приятни неща. - Утешаваше я бабичката и не спираше да й бае." 

Премиерата на „Отхвърлени” предстои! Стелла ще ви очаква на 18 ноември, от 19 ч. в театрален салон "Славянска беседа" в София, бул. "Раковски" 127 - покана за събитието има и във Фейсбук.
Интервю с нея можете да прочетете тук –www.oneofusshares.com
А това е официалната й страница във Фейсбук -www.facebook.com/Thepresentwriter





Няма коментари:

Публикуване на коментар