понеделник, 25 юли 2016 г.

За "ДЕТСТВО" - една наистина специална възраст и също така специална книга




В сборника „Детство” ще откриете разказите на няколко съвременни български автори за тяхното детство. Или по-точно за ярък момент и спомен от него. Книгата е много ценна поне по две причини.

Първата е, че чрез тези разкази можем да надникнем директно в детската душа, макар че са написани от възрастни. /Всички сме били деца... Но някои от нас не са забравили това./ Можем да почувстваме, да разберем какво наистина оказва най-силно влияние и оставя най-трайна следа у едно дете, докато то расте и се развива. Какво от всичко онова, което правим или пък пропускаме, за съжаление, да направим за децата, е наистина важно за тях. Затова тази книга и шансът, който дава на читателя, е безценна за родителите – особено за тези, които имат малки деца и от тях все още зависи много. Да бъдеш родител е едно от най-отговорните неща на света, а да бъдеш дете... може да бъде истинска приказка.

Това, което лично аз прозрях чрез тези разкази (и прозрението истински ме развълнува и надявам се – промени към по-добро!) е, че най-важното за децата е времето, което прекарваме с тях истински. Времето, в което общуваме с тях пълноценно, като с равни и споделяме с тях нещо важно за живота и света около нас. Или просто сме до тях, но без да ги притискаме с условия или изисквания. Времето, в което им разказваме нови и интересни за тях неща. Те помнят и се вълнуват от това внимание, повярвайте... В техния свят времето не тече като в нашия и такива моменти сякаш се „разтеглят” до безкрай в душата им и остават там като красив и важен спомен, завинаги. Разбрах също така, че за децата е много важно общуването и с други близки родственици, а не само с майката и бащата, макар те да са незаменими, разбира се. Разбрах и че от огромно значение за тяхното развитие и щастие е това да ги оставяме свободни, поне от време на време – да изучават света необезпокоявани от заповеди и забрани, или да правят каквото радва сърцето им в даден момент... Докато се наситят. Зная, че времената, в които живеем са тревожни и за жалост, дори да го осъзнаваме, много от родителите просто не можем да им дадем тази свобода. Това ме натъжи много, наистина... Ние се тревожим безкрайно, ако се наранят, поради невнимателна игра или ако се изгубят за малко, но за тях понякога това е незначителна цена за свободата, която са имали и радостта, която им е донесла тя. Два различни свята обитаваме децата и възрастните... Поне можем да се опитваме да ги разбираме и да уважаваме техните чувства и желания. Защото светът на децата е така крехък... Детството е възрастта, която е белязана от най-голяма чистота и невинност, но и уязвимост. Това я прави така специална. Поне за онези, които могат „да повървят отново в обувките” на дете, макар да са вече пораснали. За това се изисква фина чувствителност. И много обич към детето...

Втората причина, поради която този сборник е така специален, се състои в това, че той е създаден заради благородна (и благотворителна) кауза и е посветен изцяло на нея. Инициативата за него принадлежи на една майка със силен дух и добра воля – Доротея Луканова. Нейният син има диабет и с помощта на тази книга тя има за цел да помогне на детското отделение, в което той е бил преди време. Средствата от продажбите на книгата ще бъдат предоставени за закупуване на най-необходими за отделението неща, по списък, съставен от работещите в него хора. 

Третата причина, поради която си струва да си купите и да прочетете този сборник е простичка, но също важна за всеки един уважаващ себе си читател – разказите в нея са написани наистина вдъхновено и притежават много хубав стил и изказ, макар да са от различни автори. Четат се с лекота. Може би каузата, както и безкрайната красота и невинност на темата: ДЕТСТВО, са допринесли за това... А и имаме много талантливи автори в нашата малка България! Каквито и да са причините за това сборникът да звучи така цялостно и хубаво, така искрено и смислено – най-важното е, че го има! Без съмнение, най-голям принос за така стойностната книга има Доротея, по чиято инициатива е създадена. Тя е и редактор на разказите, и съставител на сборника. А стилното оформление е дело на Елена Кръстева.

Сборникът е отпечатан от издателство „Изток-Запад” през юли 2016 г. в София – тоест съвсем нов е. :)

Можете да го поръчате от сайта на самото издателство, например:


И както ми написа Доротея на моя екземпляр от книгата:

„Приятно четене!”

Ще си припомните за детето в себе си... А това е особено важно за децата около нас!




 


Няма коментари:

Публикуване на коментар