вторник, 4 октомври 2022 г.

За новата поетична книга на Павлина Добрева - "В самотата на нощта"



 


Нощем е тихо. Толкова тихо понякога, че човек чува сърцето си. Мислите си. Душата си... И какво тя шепти. Тя е тиха, ненатрапчива, но най-важното в живота е да чуем нейния глас именно.

Нощта е асистирала, за да се роди поетичната книга на Павлина Добрева, публикувана тази година. И плодът е хубав. Има искреност в него, честност, обич, търсене, топлина, човешки размисли... Има душа. Стиховете тук имат различен ритъм и различни теми, но общата нишка е възприятието на авторовата Душа. Темите са – любовта, времето, планината, чистотата, съхранението, мечтите, сълзите, майчината закрила, мислите, спомените... Самият Живот! Сънуван, живян, сякаш все още мечтан, въпреки болките. Има и стихове със спотаен вик в тях, както и такива, в които думите са тихо прошепнати... С обич. Да не пропусна да спомена – има прекрасни илюстрации към стиховете, в синхрон – черно-бели.

Споделяне и търсене като че ли са ключовите думи за тази книга. Присъствието на Другия, диалогът с него са водещи, въпреки „самотата на нощта“ – родина на тези стихове.

 

„ти си пътеката ми

върха, небето, въздуха, насищането

ти си пространството и времето

 

ти си дъха в тишината ми.“



 


В заключение мога да кажа – тишината в тази книга търси Музика, самотата в тази книга търси Любов.

Ако и вие сте били на подобна страница от Книгата на Живота, с подобни търсения и преживявания – можете да откриете себе си и в тази поезия, изразяваща нюанси, багри, настроения. Така човешки.

 

Кристина Митева / Candysays

4.10.2022

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар