неделя, 1 февруари 2015 г.

За Фьодор Михайлович Достоевски и Кърт Вонегът

11 ноември - рождената дата на Достоевски и Вонегът


За мен те са любими писатели. Едни от най-любимите дори.. Много различни, но и имащи общо помежду си - владеенето на словото. А смея да твърдя - и филантропията. Разбирането  на човешката душа, както и задълбоченото изследване на самия разнолик Живот и мястото ни в него, което те правят в поредица от книги... Завещали са ни много (ценни послания) и аз съм щастлива, че трудът им е достигнал до милиони хора по света, преди и сега, и че няма да изчезне в забрава...Фьодор Михайлович Достоевски е роден на
11 ноември (30 октомври - стар стил) 1821 г. в Москва. Умира на 59 години в Санкт Петербург. През времето на живота си успява да извърши огромно литературно дело. Едно от най-големите в световната история на литературата въобще. Ако не и най-голямото. 
Повече информация за него -
тук.
А цитати от Достоевски можете да прочетете
тук, от Уикицитат.
Макар че цитират къде ли не и повтарят до припадък едни и същи негови думи, а именно прословутите "Красотата ще спаси света" (на които имам намерение да посветя отделен постинг скоро), на мен лично едни от любимите ми негови изказвания са:

"Ако искаш да победиш целия свят, победи самият себе си."

"Животът е разбираем само ретроспективно."


"Човек е нещастен, защото не знае, че е щастлив; само затова."Ще се радвам да прочетете и един негов малко известен разказ, който смятам за гениален, и който преди време си направих труда да публикувам в блога си - 1-ва част -
тук, 2-ра част - тук.
Препоръчвам!!!
Ще се радвам и на споделени мнения после...
В заключение ще кажа само, че (не само за мен) делото на този човек, на този руснак е велико, душата и духът му са велики, и аз винаги ще се връщам към написаното от него (което е много!) и ще намирам дълбок човешки смисъл, топлота и обич в думите му. А също и истинско вдъхновение и дори опора и утеха, ако са ми нужни...

~~~


Кърт Вонегът е роден на на
11 ноември 1922 г. в Индианаполис, САЩ. Умира на 84 години (на 11 април 2007-ма) в Ню Йорк. За живота и творчеството му можете да прочетете тук, а цитати от така оригиналния писател пък има тук.
Лично на мен любими цитати сред тях са ми например следните:

"Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш."

"Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме."

"Не си губете времето в завист. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас."


Сред книгите му, които съм чела и които са блестящо остроумни, може би най-любима ми е някак поетичната и романтична по много особен начин (поне според мен) "Сирените от Титан". Някои от любимите ми откъси от нея мисля да публикувам, когато имам време и възможност...

Преживял бомбардировките над Дрезден, които сриват града през Втората световна война, Вонегът е (само)ироничен хуманист, който се е обезсмъртил с невероятните си творби, сред чиито почитатели съм и аз. 
~~~

...Родени на 11 ноември, с точно един век и една година разлика, те са оставили трайна следа в световната култура със словото си. Достигнали са наистина до милиони хора... Навярно и до вас.
Да си припомним за тях. По най-добрия начин - (пре)прочитайки ги...

Кристина,
11.11.2012

Няма коментари:

Публикуване на коментар