петък, 17 юни 2016 г.

21 книги, които считам за особено ценни



Сред "океана" от книги, създадени от човечеството, бих искала да отлича ето тези, като ценни, смислени и полезни по един или друг начин - сред книгите, които съм чела... Разбира се, един такъв кратък списък не може да бъде изчерпателен в никакъв случай, но все пак е нещо :)


* Библията, наричана още "Книгата на книгите"
За къде без нея?
Всяка книга, която носи духовно знание и светлина на хората, е безценна. Особено книгите, четени от векове.






* "Звездни знаци" - Линда Гудман

За мен лично - това е книга с много силно съдържание, от изключително добра авторка - астролог. Обичам я. Ценя я високо. Ето тук можете да прочетете повече за нея - mecumporto.org/astrology







* "Пътят на душите" - д-р Майкъл Нютън

Хм... И аз съм от тези, на които подобни четива са нужни и носят утеха. Заради вродения страх от смъртта най-вероятно. Толкова естествен, толкова човешки. Но и тежък, ограничаващ... По-добре живее човек, когато е свободен от него.






* "Завета на цветните лъчи на светлината" - цитати от Библията, събрани от Учителя Петър Дънов

Една от безценните книги, според мен. Светлината, която се разпада на цветни лъчи и стига до нас, и ни дарява нещо наистина важно за живота ни на Земята... Или пък не - ако останем слепи за нея.









* "Фън шуй за душата" - Дениз Лин

Много полезна книга - не само за подреждането на дома, макар да е написана основно за това. С много насоки, ценни съвети и примери от практиката на тази жена с отчасти индиански произход /от племето чероки/. 







* "Мъдростта на вековете"
 
И без нея сме за никъде... Така де, няма смисъл да откриваме "топлата вода". Нека идем при извора - при знанието на мъдрите хора, живели преди нас. Заслужава си.








* "Мъдростта на вековете" - Уейн Дайър

Тази книга е сборник от есета, вдъхновени  от кратки шедьоври на най-различни автори, живели през различни епохи - стихове или мъдри мисли, цитирани в началото на всяко есе като мото. Наистина авторът ни прави съпричастни на съкровищата на човешката мисъл, които се предават от поколение на поколение...







* "Календар на мъдростта" - Лев Толстой

 Сборник от цитати от мъдри, духовни книги и мисли на самия автор - за "нещата от живота". И за това как човек би могъл да се усъвършенства нравствено.







* "Happy - Тайни към щастието от културите по света"

Много приятно четиво. Препоръчвам го като подарък за ваш близък по някакъв повод - ще зарадвате човека. Стига да обича книгите, разбира се. :)








* "Едно желание може да промени вашия живот" - Гал Сасон, Стив Уейнстийн

Хубава книга. Има доста езотерична информация в нея. Ще научите /ако не знаете/ за десетте сфери, на които разделя битието Кабала. И видимото, и невидимото битие.







"Магията на цветовете" - проф. Харалд Брем

Много приятна книга. Е, може би, защото съм културолог :) На всеки цвят е посветено по едно есе, в което автора вплита асоциации и символика (относно този цвят) от древността до наши дни - от различни култури по света.





~ ~ ~



* "Девет лица на човека" - Антон Дончев

Лично за мен - изключително силна книга. И автор. Би присъствала в моя класация за ценни книги, дори да са само  десет. От цял свят и от всички времена. И тук го има общочовешкото, "птичия поглед" над нашия свят, над съдби, пръснати из вековете, но отличаващи се с особена сила и присъствие на духа. 
Това е книга, посветена на хора, постигнали нещо забележително през живота си. Или стремяли се към това... От Имхотеп (създателя на първите пирамиди в Египет), през Александър Флеминг, открил лечебното въздействие на пеницилина (първия антибиотик) и спасил много животи чрез това свое откритие, до Николай Рьорих - руски художник, учен и мистик, с голямо влияние в сферата на културата в световен мащаб през 20-ти век.










* "Кривата на щастието" - Иво Иванов

Разкошна книга. Препоръчвам я от сърце. Сборник със статии, предимно посветени на реални личности, впечатлили автора с нещо постигнато или преживяно... Много душа има в страниците на тази книга.

Тук съм написала няколко реда за книгата.








"Изворът на Доброто" - Петър Дънов

 Изключителен човек. И българин. Словото му е толкова красиво и с такава дълбочина, че наистина мисля, че е боговдъхновено. В тази книга, посветена на духовното начало и изявяването му в човешкия живот, с цел подобряване и усъвършенстване на душата, на човека и живота въобще, няма да откриете друго, освен мъдрост и благост. Няма и следа от заплашителното говорене, присъщо на някои хора, които залагат на страха (от Бога), а не на Любовта.







~ ~ ~

* "Сирените от Титан" - Кърт Вонегът

Вонегът е блестящ и много оригинален писател, това е ясно (за мнозина). Но това е любимата ми книга, написана от него и затова я препоръчвам в този списък. Прекрасна е! Бих искала да цитирам цели страници от нея тук, но... по-добре я прочетете, ако още не сте. 

/тук съм писала нещичко за Вонегът.../








* "РАЙ" - Радослав Гизгинджиев

Толкова млад автор, а толкова зряла творба! Този роман наистина има потенциала да променя хората. И да ги прави по-будни, по-осъзнати. Тази книга, според мен, принадлежи на съкровищата на човешкия дух, макар все още да не е преведена на други езици, доколкото зная. Но има време... Което принадлежи на бъдещето - няма да се изгуби.


Тук можете да прочетете повече за тази книга - kristinamiteva-writer.blogspot.bg/2015/02/blog-post_9.html
 






  * "Страдание и възторг" - Ървинг Стоун

Биографичен роман, посветен на живота и творчеството на Микеланджело. Не зная доколко е достоверно всичко, написано в книгата, но тя е истински шедьовър. Великолепна е и се чете с лекота, макар да е цели 900 страници (приблизително).









* Достоевски - "Дневник на писателя"

Обичам много Достоевски. В своите дневници той пише освен за лични, също така и за общочовешки неща, с присъщата си дълбока и проникновена мисъл. Тук ще намерите кратки афоризми, писма и дори разкази /ако не ме лъже паметта/. Някои от тях са истински бисери. Безспорно е един от най-добрите писатели на човечеството въобще. 

/тук съм писала за него/












* Оскар Уайлд - "Приказки"

Тъжни са. Много тъжни и трогателни. /И особени, специфични - не можеш да ги сбъркаш с други приказки, от друг автор./ Но в тъгата се ражда и мъдростта, нали така?








* "Мистър Бог, тук е Ана" - Фин

Също трогателни, мъдри и на места тъжни разсъждения има и в тази книга - шедьовър. Всяка история, в която главно действащо лице е дете и неговия свят, с неговите (уж детски, но твърде зрели всъщност) размисли, е особено трогателна. Поне за мен...











* "Малкият принц" - Екзюпери


И в този ред на мисли - стигаме и до тази неголяма като обем, но огромна като смисъл и съдържание, книга - за деца, и за възрастни. За всички поколения... Думите на малкия звезден принц, който пожелава накрая да се върне обратно на своята звезда, при своята роза, чрез ухапване от змия в пустинята, са толкова тъжни понякога, но винаги толкова дълбоки и истинни... че няма как да го забрави човек. Читателя, де. 

Ако трябва да избера дори само пет книги, които съдържат мъдростта на човечеството и които непременно трябва да бъдат запазени за следващите поколения и четени отново и отново - "Малкият принц" ще бъде сред тях. 


Всички книги в тази моя "класация" имат нещо общо. Писани са от човек с чисто съзнание, с ясна мисъл и присъствие на духа. От това следва и мъдростта, и дълбочината на мисълта. Прозренията. И още нещо - в тези книги ще откриете общочовешки, общовалидни мисли. Техните автори са надмогнали "егото" в себе си и са обърнали вътрешния си взор към Другите хора... Затова са се родили и тези шедьоври, които могат да бъдат четени и след поколения, и пак да даряват на читателите смисъл. 







Няма коментари:

Публикуване на коментар