четвъртък, 16 юни 2016 г.

20-те любими български исторически книги на писателя Стефан Кръстев



По моя покана писателят Стефан Кръстев направи списък със свои любими книги. Ето какво сподели той:



 
Много, много трудно ще ми е да се спра само на 10 или само 20 книги, дори 100 ми беше трудно, когато написах списък с любимите си 100 книги и автори, които са повлияли на живота ми, а оттогава минаха години и открих много по-интересни книги и автори. Мога да направя примерно един списък с 10 - те избрани български книги, които съм прочел през тази година. Все ще са исторически романи... Или хайде да е 20-те любими български исторически романи. И веднага започвам: 


1. "Дъщерята на Калояна" - Фани Попова - Мутафова 
Заради разтърсващата нравствена дилема, пред която застава не само героинята й Мария Българска, но и остава открита за читателя. 




2. "Летопис на смутното време" - Вера Мутафчиева
Епична история, проследяваща през необикновените съдби на изключителни характери, в изключителни времена, необикновената съдба на българския народ. Могат да се открият много паралели с нашето време. 

3. "Златният век", Анрей Гуляшки
Историята на човека от народа е тежка и изпълнена с изпитания, дори ако живее във времената, с които внуците му ще се гордеят и ще наричат "Златен век", заради харизмата и трогателността на Ханко от село Осеня, и простичкия, но омагьосващ език на автора. 

4. "Братята от Струга" - Димитър Талев
След тази книга ще разберем каква ценност е за българина българското училище и обучението на български език. 





5. "И над бездната има небе" Атанас Мочуров
Ще ни върне във времето на падането на Търново под турско робство. През погледа на един млад и интелигентен човек от онази епоха.

6. "Антихрист" Емилян Станев
С приключенията, трилър сюжетните линии, с историята за ересите - винаги съм я сравнявал с "Името на розата" на Умберто Еко, но ми харесва дори повече. 

7. "Слово за Зографа Захария", Владимир Свинтила
Освен разкошна историческа романистика и изтънчена естетика, тук е образът на твореца, поривите му и духовното му развитие, като част от историята на българщината. 

8. "Наследниците на Иван Асен-II” - Иван Тренев
Напрегнат исторически трилър в маниер Шекспир, но за нашата история и в проза. 

9. "Солунските братя" (трилогия) - Слав Хр. Караславов
Много подробно изследване, много коректно историческо повествование, ценно за всеки българин. 

10. "Еничари" Венцеслав Начев
Приключения, просълзяваща драма, истинска история - нищо не липсва в това богато, увлекателно повествование. 

11. "Спартак: тракиецът от племето меди" , Тодор Харманджиев
 Една от малкото, за съжаление, книги от по-древната ни история. Разказ за младостта на предводителя на най-голямото робско въстание в древен Рим. 

12. "Зла земя" Димитър Мантов
Отново за трагедията на българския народ по турско време. По-разтърсваща е дори от "Време разделно".

13. И разбира се, трилогията "Балкани" на Яна Язова - освен историята, тук има изящна, истинска проза. Тук не само се борят, кървят, умират и стават безсмъртни героите от нашето минало, но водят свой живот и нашите идеи за тях. Всичко описано сякаш се е случило и се случва в гърдите ни, част от нас е, с поетиката, с магическия реализъм на места, с патоса, с чувството за трагизъм и вечност. 




14. "Сказание за Хан Аспарух, Княз Слав и жреца Терес" (тетралогия)Антон Дончев
Лично аз си я определям за себе си не като исторически роман, а като магически реализъм на историческа тема. Има много, много художествено-творческа фантазия, много импресия и символи. Точно символите са и най-красивото в нея. Впечатляваща е. 




15. "Солунските атентатори", Коста Църнушанов
Няма в нея нищо измислено, романът е документален. Ще разтърси читателя, и така трябва. 

16. "Битие" и "Изходът", Владимир Зарев
Няколко поколения, от Освобождението ни от Османската империя, през Балканската война, през партизанството и времето след 9. 09. 1944 г. Философска книга - един истински аналитичен поглед на историята ни, нрава ни, метаморфозите, през които преминава личността в пътя си към осъзнаването, щастието и промисъла, който не винаги разбира. Заглавията на книгите са алюзия със заглавията от първите книги на "Библията" и това не е единствената алюзия. Третата е "Законът", още не съм я чел. 

17. "Пътят към София", Стефан Дичев
 
18. "Синият аметист" Петър Константинов
В последните две книги историята е в градска среда, свързана е с елитни политически фигури, проследяват се последните дни преди Освобождението. В книгата на Стефан Дичев - в София, в книгата на Петър Константинов - в Пловдив. Има го военния шпионаж, личните истории на героите - някои завършващи трагично, съчетани са много сюжетни линии, четивото е приятно. Не отстъпва на ни един политически трилър на съвременна тематика. 

19. "Калуня каля" Георги Божинов
В публичното пространство нашумя, че е книга за Априлското въстание, но не е за Априлското въстание - описаните събития не са идентифицирани, по-важна е художествената стойност. Поетична и красива книга, въпреки всички трагедии, въпреки тежкото чувство, което пробужда. 




20. "Мечът на непримиримите", Цончо Родев
Когато България е под ромейско робство, големи части от Северна България остават свободни, без определен статус, в които смелостта и дързостта е единственият закон. Вълнуващо приключенско четиво за онази епоха...
~

Номерата, които съм сложил пред книгите не са класация - при тези шедьоври не може да се постави един пред друг, подредих ги така само за удобство. И друго - стремях се да спомена по едно произведение от автор, а всеки от изброените има поне още една, а обикновено и по повече книги, които си заслужават.

Няма коментари:

Публикуване на коментар